2016 m. vasario mėn. biokuro biržos apžvalga

2016 03 16

Ankstyvas atšilimas atpigino biokurą. 

Paskutinį žiemos mėnesį biokuro biržos dalyviai pasitiko pingančiu biokuru. Vidutinė svertinė biokuro tiekimo kaina vasarį buvo 149 EUR/tne, tuo tarpu sausį ji dar siekė 154 EUR/tne

Pernai šildėmės gerokai brangiau.

Lyginant šį ir praėjusį šildymo sezoną, galima įžvelgti reikšmingus pokyčius skiedros kainose. Už 2015 m. vasario mėnesį pristatytas medienos skiedras pirkėjai vidutiniškai mokėjo 162 EUR/tne, tuo tarpu 2016 metų vasarį jų kaina krito iki 149 EUR/tne. Toks kainų mažėjimas siejamas su augančiu rinkos likvidumu ir pirkėjų tarpusavio konkurencija. Atsižvelgiant į auganti Latvijos biokuro tiekėjų susidomėjimą Lietuvos rinka, tikėtina, artimiausiu metu biokuro kainos išliks žemos.

Pirkėjai biokuro dažniausiai įsigyja pigiau nei tikisi.

Analizuojant pavedimų ir pagal juos įvykusių sandorių statistiką matyti, kad tarpusavyje konkuruojantys pardavėjai dažnai pasiūlo mažesnę kainą, nei tikisi pirkėjas. Nuo metų pradžios tai leido pirkėjams sutaupyti daugiau nei 65 tūkst. eurų. 2015 metais konkurencija pirkėjams sutaupė 2,1 mln. eurų.

Įvykdytas pirmasis kuro durpių pirkimo sandoris.

Vasario mėnesį į prekybą biržoje buvo  įtrauktos kuro durpės ir įvykdytas pirmasis šio produkto pirkimo sandoris. Kauno apskrities šilumos gamintojai nupirko 12 tne kuro durpių už 91,2 EUR/tne. Atsižvelgiant, kad durpių kaina net 42 proc. mažesnė už trumpalaikių sandorių skiedros svertines kainas, tikimasi, kad ateityje tokių sandorių kiekis didės.